Over de verslavingszorg

Verslavingszorg is een tak binnen de gezondheidszorg die hulp biedt aan mensen die verslaafd zijn geraakt aan drugs, alcohol, medicijnen of gokken. In Nederland zijn er verschillende gespecialiseerde instellingen die per regio de verslavingszorg op hun nemen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Jellinek rondom Amsterdam, Boumanhuis rondom Rotterdam, Maliebaan rondom Utrecht, IrisZorg in Gelderland en Novadic-Kentron voor Brabant.

Naast deze verslavingszorg instellingen zijn er verschillend price afkick klinieken in Nederland. Deze bestaan relatief pas erg kort in ons land; de eerste werd in 2004 opgericht door Keith Bakker, bekent van verschillende T.V. programma’s. Deze afkick kliniek heet Smith en Jones en is de laatste jaren vooral gespecialiseerd in gameverslaving.

Psychosociale hulp

Nog geen 25 jaar geleden bestond de verslavingszorg voornamelijk uit het hulp bieden bij afkicken en het verstrekken van methadon aan heroïneverslaafde. Inmiddels is de verslavingszorg gelukkig een stuk verder geprofessionaliseerd. Tegenwoordig wordt er psychosociale hulp aangeboden, zijn er dag en deeltijdbehandelingen en wordt aandacht besteed aan resocialisatie en beheer van financiën.

Tegenwoordig wordt en vanuit de verslavingszorg ‘outreachend’ gewerkt. Dit betekent dat de hulpverleners van de verslavingsklinieken niet alleen meer wachten tot een verslaafde hulp zoekt, maar ook zelf de straat op gaat om in contact te komen met verslaafden. Een groep die zijn onder andere proberen te bereiken zijn de alcoholisten die hun alcohol verslaving vaak goed verborgen houden voor hun sociale omgeving met wel grote problemen hierdoor hebben.

Minnesotamodel

Het Minnesotamodel is wereldwijd het meest toegepaste behandelmodel, maar wordt in Nederland nog maar relatief weinig gebruikt. Dit model is afgeleid van het 12 stappen model van de AA en schenkt veel aandacht aan spirituele principes. Meer informatie over het 12 stappen model van de AA is op een aparte pagina hiervoor te lezen.