Hoe werkt Bingo

Bingo is een populair spel waarbij iedere speler een formulier met getallen heeft die kunnen worden afgestreept wanneer het getal wordt getrokken door de spelleider. Bingo wordt vaak met een grote groep mensen op bingoavonden gespeeld en ook in bejaardentehuizen wordt het spel gespeeld ter ontspanning.

Het ontstaan van Bingo

Bingo komt oorspronkelijk van het spel Lotto, dat al sinds 1530 werd gespeeld in Italië. De naam Bingo is afgeleid van de naam Beano. Dit was de naam van het formulier waarop in Amerika rond 1920 het spel werd gespeeld. De naam Beano is weer afgeleid van de bonen die werden gebruikt als fiche om de bingonummers af te dekken in die tijd.

Het spelverloop

De meest bekende vorm van Bingo wordt gespeeld op de volgende manier. De spelleider trekt één voor één een bal (vaak uit een draaiende machine) waarop een getal staat. Dit nummer wordt omgeroepen waarna de spelers op hun eigen bingokaart het getal opzoeken en markeren, doorstrepen of er een fiche op leggen. De eerste speler die een horizontale of verticale rij vol heeft, kan bingo roepen. Hij/zij krijgt dan een prijs. Er kan ook gespeeld worden met vormen zoals een O, vierkant of X om een bingo te behalen. Degene met een volle kaart kan ook bingo roepen en wint de hoofdprijs. Vaak wordt er meer dan één ronde gespeeld.

Bingo wordt gespeeld met de getallen 1 t/m 75. Elk getal komt maar één keer voor op de kaart en alle getallen staan op willekeurige volgorde in de kolommen. De bingokaarten bestaan uit 24 getallen (5x5) met in het midden van de kaart een leeg hokje. Bovenaan de kolommen staan de letters B I N G O vermeld:

  • B-kolom: deze bevat 5 getallen uit de reeks 1 t/m 15
  • I-kolom: deze bevat 5 getallen uit de reeks 16 t/m 30
  • N-kolom: deze bevat 4 getallen uit de reeks 31 t/m 41 en heeft in het midden een leeg vakje
  • G-kolom: deze bevat 5 getallen uit de reeks 46 t/m 60
  • O-kolom: deze bevat 5 getallen uit de reeks 61 t/m 75.

De hoeveelheid kaarten per speler

De spelers kunnen zelf beslissen hoeveel kaarten zij per speelronde willen kopen. Een bingoset bestaat uit een blad met 3 delen; de speelroosters. Wanneer je kiest voor een volledig blad, dan heb je op 3 cijfers na alle getallen. Dit is vaak de reden waarom spelers kiezen voor een heel blad: je maakt dan meer kans om te winnen.

Online Bingo

Tegenwoordig is online Bingo spelen ook erg populair als kansspel. Er zijn een aantal verschillen tussen het spelen van bingo op internet of met fysieke bingoloten, namelijk:

  • De winnende prijzen bestaan vaak uit geldprijzen in plaats van diensten of producten;
  • De drempel om te spelen is laag: vaak kan er al binnen een aantal minuten gespeeld worden;
  • Het contact met andere mensen vindt door middel van een chatfunctie plaats;
  • De bingoloten kunnen goedkoper worden aangeschaft dan fysieke bingoloten;
  • Bingowebsites hebben vaak een winstoogmerk, terwijl organiserende verenigingen meestal een maatschappelijk doel hebben.

Meer informatie over bingo