Kansspel of behendigheidsspel? Poker

Poker is een verzamelnaam van een groep kaartspelen die in een casino of online kunnen worden gespeeld. Het spel gaat om het samenstellen van 5 kaarten die samen het hoogste puntenaantal leveren. Dit wordt gedaan door een combinatie te maken van 2 kaarten die je in je hand hebt en maximaal 5 kaarten die voor alle spelers op de tafel komen te liggen tijdens het spel. De hoogste combinatie die er gemaakt kan worden zijn de volgende kaarten van dezelfde soort: 10, Boer, Vrouw, Koning en Aas.

Het spelverloop

Iedere speler krijgt 2 kaarten welke de spelers niet aan elkaar laten zien. De persoon die naast de deler zit, is verplicht om in te zetten en de persoon links naast hem moet ook inzetten. Dit is meestal het dubbele. De overige spelers kunnen kiezen om te passen (fold), hetzelfde bedrag in te zetten (bet) of de inzet te verhogen (raise).

Vervolgens worden 3 kaarten open op tafel gelegd. Vanaf nu kunnen de spelers een combinatie maken met de kaarten die op tafel liggen en die ze in hun handen hebben. Hierbij kan de inzet worden verhoogd en wordt er meestal gebluft. Met bluffen probeert de speler zijn tegenstander te laten denken dat hij hele goede of juist slechte kaarten in zijn handen heeft. Om mee te kunnen spelen, moet hij evenveel inzetten als de hoogste inzet.

Na de derde kaart wordt de vierde kaart open op tafel gelegd. Ook hierbij is het mogelijk om de inzet te verhogen. Daarna wordt de vijfde kaart ingelegd en kan er voor de laatste keer ingezet worden. Tijdens deze ronde zeggen de spelers welke kaarten zij in hun handen hebben. Degene met de hoogste kaarten wint het spel en de pot. Bij het zeggen van de kaarten kan het ook zo zijn dat de kaarten ook daadwerkelijk op tafel gelegd moeten worden (show down), maar dat hoeft niet.

Inzetten bij poker

Inzetten bij poker kan met of zonder limieten. Een limiet van bijvoorbeeld 2/4 betekent dat je in de eerste ronde 2 euro moet inzetten en in de laatste ronde 4 euro. Het kan ook zo zijn dat de speler zelf bepaalt hoeveel hij inlegt. Dit wordt cashgame genoemd.

Kansspel of behendigheidsspel?

Poker valt onder de Wet op de Kansspelen en is hierdoor een kansspel. Dit houdt in dat het toeval bepaalt of je het spel wint of niet en je ook kansspelbelasting moet betalen voor inkomsten uit poker. Echter zijn er ook een aantal tegens voor het feit dat poker een kansspel wordt genoemd. Velen denken namelijk dat winnen bij poker te maken heeft met de vaardigheden die pokerspelers wel of niet beschikken. De Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instantie van Nederland, heeft in zijn arrest van 1998 geoordeeld dat poker een kansspel is. Deze uitspraak is nog steeds van kracht.

Meer informatie